Wat is (pre)logopedie?
Logopedie is de behandeling van communicatieproblemen. Dat is een vrij breed begrip wat betreft spraak- en taalontwikkeling. Daarom is de logopedie onderverdeeld in een aantal aandachtsgebieden. Dat zijn stem, taal, eten en drinken, adem, gehoor en spraak.
Ook bij kinderen onder de twee jaar kan logopedie gewenst zijn. Dit wordt preverbale (“voor het spreken”) logopedie genoemd. Problemen met slikken, drinken en eten kunnen bij jonge kinderen grote zorgen geven. Gelukkig kan preverbale logopedie hier de oplossing voor zijn.
Eet- en drinkproblemen
Hierbij kunnen baby’s en jonge kinderen (-3 jaar) bij mij terecht omwille van: moeilijkheden bij borst- of flesvoeding, lepelvoeding of het kauwen, picky-eaters, kinderen met ASS en eetmoeilijkheden,…
Afwijkende mondgewoonten
Afwijkende mondgewoonten, zoals duimzuigen of verkeerd slikken, kunnen een grote invloed hebben op het gebit. Om deze gewoonten af te leren en correct gedrag aan te leren is logopedie aan te raden.
IMPACT
Via deze methode stimuleren we het kind op het vlak van sociale betrokkenheid, communicatie, imitatie en spelvaardigheden. De technieken worden in eenvoudige maar effectieve stappen uitgelegd, zodat je ze gemakkelijk kunt toepassen in dagelijkse familieroutines en -activiteiten.
Taalstoornissen
Taalproblemen kunnen zich voordoen op verschillende aspecten van de taal. Vb. beperkte woordenschat, foutieve zinsbouw of het moeilijk begrijpen van taal. Ook voor de vroege taalontwikkeling (-3 jaar) kunnen kinderen bij mij terecht.
Articulatiestoornissen
Ook voor articulatiestoornissen kan je bij mij terecht. Hierbij worden bepaalde klanken niet of op een verkeerde manier uitgesproken. Hierdoor is een kind vaak moeilijk verstaanbaar door de omgeving.
Leerstoornissen
Kinderen en jongeren kunnen problemen ondervinden bij het lezen, schrijven en/of rekenen. Bij logopedische therapie keren we terug naar het niveau van het kind om zo op te bouwen naar klasniveau.
Werking
Intakegesprek
Vooraleer we opstarten, nemen we grondig de tijd om de hulpvraag te bespreken en eventuele bezorgdheden te verhelderen. U krijgt ook uitleg rond het verdere verloop van de logopedie en we plannen het onderzoek in.
Onderzoek
Afhankelijk van de hulpvraag nemen we één of meerdere diagnostische testen af. De testresultaten worden besproken en nadien stellen we een individueel behandelplan op
Therapie
De behandeling gaat door in de praktijk of op school. Afhankelijk van de hulpvraag en stoornis voorzien we één of meerdere sessies per week. In de loop van de behandeling besteden we aandacht aan overleg met de school of desbetreffende arts/specialist.